Amerika visum, geld en gezondheid

Tijdens je reis met Riksja Amerika ga je op pad met je eigen huurauto en kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan USA Amerika bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Amerika rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van USA specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Amerika reis met Riksja Amerika, neem dan gerust eerst even contact op.
Voor een bezoek aan Amerika is een zogenaamde ‘visa waiver’ verplicht. Ook heb je te maken met geld en gezondheidszaken. Op deze pagina lees je alles over visum, geld en gezondheid in Amerika.


Paspoort en waiver

Om Amerika in te komen, hebben Nederlanders en Belgen een paspoort nodig dat geldig is na terugkomst van je Amerika reis. Elke reiziger, ook kinderen en baby’s, moet een eigen paspoort hebben. Daarnaast is het verplicht, voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen, zie ESTA. Het invullen duurt ongeveer een kwartiertje en wij adviseren dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. Je hoeft alleen de vakjes met de rode sterren in te vullen. Mocht je toch een adres in willen vullen dan je kun het adres van het eerste hotel gebruiken.

De kosten voor het aanvragen van een ESTA registratie zijn 14 dollar per persoon. De betaling vindt plaats per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express). Een autorisatie is maximaal 2 jaar geldig. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht. Je krijgt via deze site een melding als het allemaal akkoord is. LET OP: in het documentnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt de letter “O” niet voor. Het is wel mogelijk dat het documentnummer het cijfer “0” (nul) bevat.

Vanaf 1 april 2016 dient je paspoort een RFID-Chip en het universele  e-symbool op de omslag te hebben. Rechtsonder op de voorkant van je paspoort staat dan een rechthoekig symbool met een rondje in het midden.

Als gevolg van een recente wijziging van de Terrorist Travel Prevention Act, kunnen reizigers die sinds 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest niet langer een ESTA aanvragen. Ook reizigers met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is komen ook niet meer in aanmerking voor een ESTA. Is dit voor jou van toepassing dan dien je een regulier visum aan te vragen en contact op te nemen met het consulaat. Dit geldt ook als je langer dan 90 dagen in Amerika wilt blijven.

Dit is een langere procedure waarbij je uiteindelijk zelf naar het consulaat moet. Regel dit dus ruim van tevoren. Maak voor je vertrek ook een kopie van je paspoort en laat het achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook een of meerdere kopieën op verschillende plekken in je bagage. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies.

USA-reis-dollar2Geldzaken

In Amerika betaal je met de dollar. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de US dollar eens te bekijken, omdat de wisselkoers vaak aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hier bij helpen.

Pinnen

In Amerika kun je bij banken, luchthavens en supermarkten geld uit de muur halen als er een Cirrus of Maestro logo op je bankpas staat. De prijs die je voor het pinnen betaalt, wil per bank nogal eens verschillen. In winkels en restaurants is het vaak niet mogelijk om met de pin te betalen. Betaal de American Way met creditcard of cash.

Creditcard

Een creditcard is zo’n beetje het belangrijkste overlevingsitem van de Amerikaan en altijd handig op reis. Bewaar hem tijdens de reis gescheiden van andere betaalmiddelen. In geval van verlies kun je dan altijd terugvallen op je creditcard. Verder is een creditcard vaak verplicht om als borg te dienen bij het huren van een huurauto. In kleinere winkels en restaurants is het soms niet mogelijk om met je creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash.

Ook superhelden pinnen in Amerika

Ook superhelden pinnen in Amerika

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Zakgeld en fooi

De service in restaurants, taxi’s en barretjes is meestal niet bij de prijs inbegrepen. De meeste Amerikanen betalen 15% fooi bij een goede service. Je persoonlijke uitgaven tijdens je Amerika vakantie zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Wij gaven gemiddeld US$50,- per persoon per dag uit aan maaltijden, fooien, benzine en entreegelden.

Gezondheid

Amerika is een hygiënisch westers land met een uitstekende gezondheidszorg. Toch loop je, net als in de rest van de wereld, het risico om ziek te worden tijdens je reis.

Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen.

Klik hier voor meer informatie over gezondheid tijdens je reis.

 

Ga hier terug naar de algemene informatie pagina.